Klädsel på begravning

Nuförtiden är klädkoden på begravningar oftast inte lika strikt som den var förr, men det är ändå viktigt att man klär sig finare än vanligt om inte annat för att visa respekt. Här kan du läsa hur det är vanligast att klä sig vid begravning.
Ofta står det ingen klädkod angiven vid en begravningsinbjudan, men om det gör det ska den naturligtvis respekteras.
Om det är en ung person som har dött kan det t.ex. stå ”ljus klädsel” och då passar det naturligtvis inte att komma i helsvart.

Mannens begravningskläder

Länge ansågs det korrekt för män att bära frack med vit skjorta och svart rosett vid begravningar. Numera är det mörk kostym som gäller såvida inget annat meddelats, men det förväntas sällan att man nödvändigtvis följer denna traditionella klädsel utan det mesta som inte är i helvitt eller gälla färger brukar fungera:

Traditionell klädsel vid begravning:
* Svart kostym (har man inte detta kan man i nödfall bära kostym med andra mörka, diskreta färger så som grå, mörkblå etc.
* Svarta (nyputsade) skor
* Svarta strumpor
* Vit skjorta
* Vit eller svart slips
Angående slipsarna så är etikettsregeln att de som står närmast den avlidne bär vit slips. Till dessa brukar man räkna make, föräldrar, barn, syskon, barnbarn, syskonbarn samt deras eventuella makar. Numera brukar även sambo, särbo, partner, styvpappa etc. bära vit slips.

* Som ytterplagg bärs svart rock, svarta handskar och vit halsduk

För kvinnor gäller liknande klädsel som för männen:

* Svart klänning eller dräkt, kjol eller byxor
* Svart eller vit blus
* Svart hatt
* Svarta strumpor t.ex. svarta nylonstrumpor
* Svart sjal
* Som ytterplagg bärs svart kappa med vit halsduk eller scarf.

För barn och yngre tonåringar gäller finare plagg med diskreta färger som begravningskläder.