Vad händer med sociala medier vid dödsfall

Sociala medier är idag en mycket stor del av våra liv. Det har blivit ett sätt att hålla kontakten och att dela med sig av tankar, funderingar och upplevelser.

Så hur hur ska man göra med en avliden anhörigs konton på sociala medier? Ska man begära att de stängs ner, eller ska man kanske låta dem vara kvar som ett minne? Olika plattformar har olika regler, och här går vi igenom de vanligaste av dem.

Facebook

Facebook har miljarder användare över hela världen. Och för kontoinnehavare som har gått bort lämnas två alternativ:

  • Radera kontot. Du kan be Facebook att helt ta bort kontot, och då raderas allt: all information, alla inlägg och bilder försvinner. Ingen kan längre komma åt att titta på sidan. Du måste visa upp en dödsattest, ett dokument från domstol som ger dig fullmakten, personbevis eller ett testamente.
  • Göra om till en minnessida. Profilen, eller ”väggen” kan göras om till en minnessida som anhöriga och vänner kan besöka för att minnas. Där kan man dela med sig av minnen och kontot skyddas genom att ingen kan logga in på det. Före namnet i profilen läggs uttrycket ”Till minne av” till.

Facebook har funktioner där man som kontohavare kan styra i förväg vad som händer när man går bort. Man kan också namnge en ”efterlevande kontaktperson” som kan ta hand om ens konto. Läs mer.

Instagram

Instagram fungerar på liknande sätt som Facebook. Kontot kan antingen raderas eller göras om till minnesprofil.

Google och Youtube

Googlekontot (varav Youtube är en del) har en funktion där du själv kan bestämma vad som händer. Tjänsten kallas Inactivate account manager. De efterlevande kan också begära att kontot tas bort, men då måste man visa upp en dödsattest och ha juridisk rätt att företräda dödsboet.

Googlekonton, där exempelvis Gmail och Google docs, kalender och bilder ingår, går att komma åt som anhörig om personen med kontot har angett dig som efterlevande.

Det gör man genom att gå in på fliken ”Hantering av inaktiva konton”. Loggar man inte in på sitt konto på tre månader får den som angetts som efterlevande ett mejl där den får uppgifter så att den kan logga in på kontot.

Det kan vara en bra idé att behålla kontot ett tag framöver, om den avlidne hade sin epost via Googles eposttjänst Gmail. Det är mycket information som sänds ut via mail idag, och den vägen kan du få reda på om den döde hade åtaganden och aktiviteter på nätet som behöver avslutas eller informeras.

X (f.d. Twitter)

Om ett konto på X (f.d. Twitter) har varit inaktivt under en längre tid stängs det ner automatiskt. Men efterlevande kan ändå begära att kontot avslutas innan dess. Även här krävs att du visar upp bevis på att du har rätt att företräda den avlidne.

Andra aktiviteter på nätet

Vi blir alltmer aktiva online, och det skapas hemsidor och bloggar varenda sekund. Och kanske hade den avlidne egna webbplatser och bloggar? Att stänga ner dem känns ofta fel, och många väljer att låta dem ligga kvar som ett minne. Tänk i så fall på att hemsidor har en avgift för domännamn och webbhotell som måste betalas varje år.
Kontakta respektive leverantör om du vill behålla sidorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *